Sohasem láttam még olyan jó statikai megoldást, mely ne lett volna egyben építészetileg is expresszív. Azt sem tapasztaltam soha, hogy a gazdaságosság problémája akadályozott volna abban a törekvésemben, hogy kifejezőerővel rendelkező épületet alkossak

Pier Luigi Nervi

A 'Fogadj örökbe egy építészhallgatót' egy különleges, non-profit projekt, melynek keretében támogatóink építészhallgatók munkáját segítik ösztöndíjjal, ezzel közvetve a világhírű szerkezettervező, a vasbetonépítészet kiemelkedő alakja, Pier Luigi Nervi életművét bemutató, 'Nervi, architecture as challenge', illetve társkiállítása, a magyar héjépítészet aranykorát bemutató 'Megfagyott modern' című kiállítás megvalósulását támogatják. A kiállítás fókuszában a II. világháborút követő időszak áll. Az általános építőanyag hiány komoly kihívás elé állította a tervezőket, mely invenciózus szerkezeti megoldásokat eredményezett. A gazdaságos tervezésre való törekvés egy egész generáció gondolkodásmódját határozta meg, földrajzi helytől függetlenül.

A kiállítás megvalósításában hűek kívánunk maradni ehhez a szellemiséghez. Egy kiállítás sok pénzbe kerül – a ’Fogadj örökbe egy építészhallgatót’ projekt arról szól, hogy hogyan lehet ez az összeg minél kevesebb úgy, hogy az eredmény ne a kompromisszumokról szóljon, hanem az innovációról. Mi abban hiszünk, hogy a kiállítás színvonalát nem a látható elemekre fordított összeg, hanem a létrehozásukhoz szükséges munka határozza meg.
Ehhez van egy profi csapatunk. Ismerje meg őket!

Mándoki Réka

Réka tervező szakirányos hallgató, de kacsintgat a szerkezeti irány felé is. A Lakóépülettervezési Tanszéken demonstrátorként segédanyag-fejlesztéssel, a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéken pedig stabilitási problémák vizsgálatával foglalkozik. Két társával közösen írt, poligonok globális egyensúlyi helyzeteit vizsgáló dolgozatával idén TDK II. díjat és OTDK részvételt nyert. Szabadidejében kenut épít betonból, valamint az Építész Klub szakmai öntevékeny kört vezeti. Örök szenvedélye és legkedvencebb étele a dobostorta, sikereit és szülinapját mindig ezzel ünnepli.
A Nervi projektben az installáció tervezésénél programozási, a csapat összefogásánál pedig vezetői tapasztalatait hasznosítja. Küldöttként részt vesz az amszterdami IASS konferencián.
Portfóliója itt tekinthető meg.

Berczi Zsófia

Zsófi tervezésben fáradhatatlan. Állítja, hogy klasszisokkal jobb, mint a csoki. Ösztöndíját rendszeresen utazásokra és saját okulására cseréli. Haladó menedzserszemináriumon vesz részt egy Helsinki közeli erdőben vagy épp urbánus jogot ír Lisszabonban egy kolostorban. Az Építész Klub abszolút szívügye, így kedvenc szabadidős tevékenysége, hogy alelnökként tevékenykedik és szakmai klubesteket szervez.
A reggeli kávéja mellett a boldogságról ír TDK-t. Portfóliója itt tekinthető meg.

Fürtön Balázs

Balázs a Nervi projektben a kültéri installáció megtervezésében és a grafikai elemek kidolgozásában vállal szerepet, melyhez lelkesen idomít orrszarvút és szöcskét, esetleg más hallgatókat. A feladat nem idegen tőle, az Építész Klubban évek óta felel különféle rendezvények arculatának terveiért, alelnökként van gyakorlata koordinálásban is. A digitális világ már régen beszippantotta, a korai Aladdin-korszak után most virtuális tereket épít és fedez fel. Előző félévben ,,Interaktív építészeti prezentáció” címmel a témában írt TDK dolgozata szekciójában II. helyet, és OTDK indulási jogot ért. Portfóliója itt tekinthető meg.
A finom sörök iránti szeretete legendás.

Hargitai Bence

Bence harmadéves, szakirányválasztás előtt álló hallgató; az Építész Klub tagja. A Nervi projektben a honlap elkészítése és az installáció tervezése érdekli. Az egyetmen elsősorban a tervezési tárgyak a kedvencei. Az építészet mellett foglalkoztatja még a grafikai tervezés, 3d modellezés és a fotózás is. Üresjáratban kávét iszik, zenét hallgat, csocsózik.
Portfóliója itt található.

Kozák Ágnes

Másodéves építészhallgató, főleg a tervezés és az építészettörténet érdekli. Az Építész Klub szakmai öntevékeny körben tevékenykedik, például Budapest100 kiállítást épít, fúr-farag. A Nervi projetkben is főleg a kivitelezéssel és a történeti héjszerkezetek kutatásával foglalkozna. Sajnos képtelen unatkozni, néhány eltékozolt óra után újabb feladaton töri a fejét. Szabadidejében néptáncol, kaktuszokat nevelget, vagy csokoládét eszik.
Korábbi munkái itt megtekinthetők.

Kövesdi Andrea

Andi másodéves hallgató, az Építész Klub tagja. Ezen belül az Építész Piknik szervezésében szorgoskodik, Budapest 100-on rajzolgat kicsikkel és nagyokkal. Álma, hogy megmenti és használhatóvá teszi a környezetében található valamennyi műemléki épületet. Ennek érdekében épületszerkezettan témában kutat, régi és új építőanyagokat vizsgál, majd TDK dolgozatot ír belőle. Szabadidejében igyekszik kerülni az unalmat és jó sok nutellát enni. A Nervi projekt kapcsán leginkább kutakodna és installációt építene.
Eddigi munkái itt megtekinthetők.

Torda Viktória

Viki eddigi tevékenységei közé tartozik például a BP100as segédkezés és az Építész Piknik lebonyolítása, vállvetve Spengler Csabával és Ulbert Mónikával. Az Építész Klub mellett a Kari Papír írógárdáját is erősíti. Eddigi munkái itt tekinthetők meg.
Szabadidejében kajakozik. Próbál ott is élre törni, amennyire ideje és tevékenységeinek sokasága engedi. Az üresjáratokat olvasással szereti kitölteni. Legújabb szerzeménye egy 6 kötetes fantasy sorozat, amit szinte le se tud rakni. A Nervi projektben az installáció építése mellett, adatok rendszerezésével és a rendezvény népszerűsítésével foglalkozik.

Pokol Júlia

Juli az Építész Klub minden lében legalább fél kanál alelnöke, aki részt vett már kulturális fesztivál (Eleven Design hétvége), Budapest 100 kiállítás szervezésében, illetve ezek kivitelezésében is nagy szerepet vállalt, irányítgatta a társaságot. Sokszor önfejű, de nagyon szeret csapatban dolgozni, a tavalyi TDK-ját például egy mester szakos hallgatóval együtt készítette. Hobbija a nevetés és a lelkesedés, elég gyakran űzi őket, ezen kívül törekszik a lehető legtöbb tudást magába szívni, ennek köszönhetően idén sikerült a GE Scholar Leadership programjába bekerülnie. Idén nyáron részt vett egy egy építőtáborban, amely a múlt század ipari épületeinek sorsával foglalkozik, és nagyon megragadta a téma. A Nervi projekthez már korábban, nagy lelkesedéssel csatlakozott, ahol kivitelezésben és a tervezésben vállal szerepet, illetve bármi másban, ami hirtelen adódik.
Honlapja itt tekinthető meg

Spengler Csaba

Másodéves hallgató az Építész Klub öntevékeny kör és közösség lelkes tagja. Érdeklik a szociális jellegű témák és azok építészeti vonatkozásai. Idén másodszorra vesz rész a MicroMagdolna VIII. kerületi szociális városrehabilitációs projektjében. Egyre jobban foglalkoztatja a számítógépes grafika világa. Szeret jókat főzni és jókat enni, illetve sokat utazni. Minden vágya bejárni Európát egy hátizsákkal. A Nervi projektben szívesen építene installációt és foglalkozna a kiállítás összeállításával.
Portfóliója itt olvasható

Horváth Marcell

Harmadéves lelkes építészhallgató, és már egy éve tevékenykedik az Építész Klubban. A Budapest100 kiállítás előkészületeinél és építésénél is sokat segített. Főleg a tervezés iránt érdeklődik, de emellett hosszú rudak viselkedését vizsgálja egy TDK keretében a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéken. Idén részt vesz a VIII. kerületben a Micro-Magdolna szociális projektben. Jó idő esetén szívesen terepbiciklizik vagy teniszezik. A Nervi projektben az installáció tervezésében és kivitelezésében szívesen részt venne.
Eddigi munkái itt tekinthetők meg.

Ulbert Mónika

Másodéves építész hallgató aki már második féléve vesz részt az Építész Klub programjaiban. A kötelezőkön kívül arcképeket illetve épületeket rajzol, tervez (lehet ez egy installáció vagy a heti ütemterv is), olvas, táncol. A kiemelt tankörben lehetősége adódott kiélni művészi hajlamát. Szabadon választható tantárgyai között is a kreativitásra fektet hangsúlyt. Eddigi legkedvesebb tárgya az Alakrajz, ahol az emberi testet elemezte rajzos formában. Örömmel segít a kivitelezésben és a tervezésben egyaránt így globálisan átláthatja a projektet. Egyértelműen a csapatmunkát preferálja.
Egyetemi és szabadidős munkái itt megtekinthetőek.

Müller Anna

Anna másodéves építészhallgató, három féléve az Építész Klub öntevékeny kör lelkes tagja. Két Budapest100 szervezésében vett részt, melyek során sok tapasztalattal és élménnyel lett gazdagabb. Idén nyáron a kivitelezésbe, a valós építészeti gyakorlatba próbál bepillantást nyerni a bernecebaráti építőtáborban, illetve olyan nagyobb léptékű építkezéseken is, mint a Sidi lakópark építése. Szeret új helyeket felfedezni, utazás közben a tájat nézni, illetve festeni-rajzolni, sütni-főzni. A Nervi projektben szívesen segítene az installáció tervezésében, megépítésében, a kiállítás elkészítésében. Eddigi munkái itt tekinthetők meg

Sziráki Zsófia

Zsófi építőtáborok tapasztalatával gazdagodva lép szeptemberben 3. egyetemi évébe. Szeret csapatban dolgozni, fúrni-faragni, barkácsolni ezért is jelentkezett a két táborba (Bernecebarátiba és Egyházasdengelegre) és vett rész a Budapest100on az Építész Klub tagjaként.
Az egyetemi elfoglaltságok közül kedvencei közé tartoznak a tervezési tantárgyak és a rajzórák, melyeken a kiemelt tankör tagja. Élvezi, hogy ezeken az órákon ismerkedhet a képzőművészetekkel és boldogul eddig ismeretlen feladatokkal is. Ősszel művészeti TDK-n tervez részt venni, melynek témája az elmúlt félévben elkezdett rajzórai projektje.
Szabad idejét legszívesebben a szabadban tölti, kirándul, várost néz, sportol. Mindezeket barátai táraságában élvezi leginkább.
Eddigi munkái itt tekinthetőek meg.

Szkiba Veronika

Vera a Nervi projektben a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék küldöttjeként vesz részt, immár több, mint fél éve, töretlen lelkesedéssel. Az egyenes út számára mindig járhatóbb, legyen szó tanulmányairól, esetenként túlzott őszinteségéről vagy hajának eséséről. Ám az utóbbi pár hónap mindent felborított, kutatómunkája során megismerkedett Nervi és sok magyar hasonszőrű alkotásaival, és mára már megkérdőjelezi az egyenes egyenességét. Szabadidejében ezért TDK dolgozatot ír, alszik vagy kávét iszik, és segíti az Építész Klub lelkes résztvevőit. A tanítás nem áll messze tőle, több féléven át gyakorolhatta hőn szeretett Tanszékének demonstrátoraként.

Karádi Dániel Tamás

Dani negyedéves alapszakos építészmérnök hallgató, aki épp a diplomatervén dolgozik. Erőteljes reál és műszaki beállítottsága miatt érdekli őt mindenféle tartó­ és épületszerkezeti megoldás. Az Építészeti Ábrázolás Tanszéken eltöltött egy év demonstrátori munka után érkezett a Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékre, ahol a ragasztott erősítéssel ellátott szerkezetek viselkedését vizsgálja. Kutatómunkájából egy első díjas TDK dolgozat is született egy éve. Szabadidejében szívesen vesz részt építészeti tervpályázatokon, lehetőleg a barátaival együtt csapatban. A közös munka mellett szereti velük együtt felfedezni a környező városokat, vagy épp virtuálisan építeni, vezetni egyet. A Nervi projektben elsősorban a kutatás és a kiállítás összeállítása érdekli.
Eddigi munkái itt érhetőek el.

Szigetvári Balázs

Harmadéves építész hallgató. Részt vett az Építész Piknik szervezésében és az ott szerzett tapasztalatok után lelkesen veti bele magát újabb programok szervezésébe. A szakmán belül leginkább a 3D modellezés és a műemlékvédelem érdekli, éppen ezért a Nervi projekt kutatásában és számítógépes tervezésében is szerepet vállalna. Ha nem építészet, akkor zene minden mennyiségben. Kikapcsolódásképp gitározik, főz, vagy barangol Budapest kifürkészhetetlen utcáin.
Portfóliója itt található.

Kik ezek a szimpatikus figurák, mi ez az egész?

A projektben résztvevő hallgatók a BME Építészmérnöki Karán tanulnak. Friss, egyedi látásmódjukkal, grafikai érzékükkel, biztos technikai tudásukkal minden adott ahhoz, hogy egy nagyszerű kiállítás szülessen. 50 000 Ft-tal egy építészhallgató egy havi munkáját segíti - az összeg 80%-a ösztöndíjként közvetlenül a hallgatóhoz kerül, míg a maradék 20%-ot a részvételével készülő kiállítási elem (installáció, tablók, kiadvány) megvalósítására fordítjuk.

A kiállítás a FUGÁBAN (Budapesti Építészeti Központ) 2016. május 5-től 2016. május 24-ig lesz megtekinthető.

A kiállítás szervezője a BME Építészmérnöki Karának Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéke, Dr. Sajtos István tanszékvezető.

A kiállítás fővédnöke Dr. Balázs L. György, a fib tiszteletbeli elnöke, tanszékvezető (Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék, BME Építőmérnöki Kar)

A program főtámogatója az NKA.

Szakmai partnerek, közreműködők:
Építész Klub
KÉK (Kortárs Építészeti Központ),
Bartók István DLA (Ipartanszék, BME Építészmérnöki Kar)
Dr. Bódi István (Hidak és Szerkezetek Tanszék, BME Építőmérnöki Kar)

Bővebb információ a kiállításról: www.nerviprojekt.hu

Kit válasszak?

Csak kiváló hallgatók vesznek részt a projektben, így nem dönthet rosszul. :)
Egy hallgató maximum 4 havi támogatást kaphat, a projekt idejére való tekintettel.

Hogyan támogassam?

Támogató lehet magánszemély vagy cég, az adományokat a Városépítészetért Alapítvány bankszámlájára várjuk.
Az utaláshoz szükséges információk:

Kedvezményezett neve: Városépítészetért Alapítvány
Bankszámlaszáma: 10702215-48212302-51100005
Számlavezető bank: CIB Bank Zrt.
A közleményrovatba kérjük, hogy a következőket tüntesse fel: Nervi-projekt 2015
Példa Hallgató (a választott hallgató neve)
A projekt általánosabb, az anyagköltségekre vonatkozó támogatására is van lehetőség, 50.000 Ft-nál kisebb összeggel is. Ebben az esetben a közlemény rovatban kérjük a következőket feltüntetni: Nervi-projekt 2015; Anyag

Miért jó?

Kultúra és kutatás: Nervi ismertsége révén a kiállítás szélesebb közönséget szólít meg, egyben segít feltárni, bemutatni a hazai építészet méltatlanul kevéssé ismert szeletét. A vasbeton építészet korai szakasza az ipar és a tervezők olyan együttműködésére példa, amely napjainkban is fontos előkép lehet. A ’Megfagyott Modern’ kiállítást megalapozó kutatás fontos példája az interdiszciplináris együttműködésnek.

A kiállítás a szélesebb közönség mellett kiemelten szól az építészet és a szerkezettervezés iránt érdeklődőknek. Az adományozónak a kiállítás támogatójaként az összes készülő sajtóanyagon, valamint a megnyitón is biztosítunk megjelenési lehetőséget. Ehhez kérjük, hogy a feltüntetni kívánt nevet, illetve logót (vektorgrafikus formátumban) info@nerviprojekt.hu címre eljuttatni szíveskedjenek.

Az Városépítészetért Alapítvány közhasznú, az adomány révén a támogató szervezet adózás előtti eredménye csökkenthető. További információk: abartos@epitesz.bme.hu

Honnan tudom, hogy mire fordították az adományomat?

A hallgató az ösztöndíjra való jogosultságát az Alapítvány felé szakmai beszámolóval igazolja, melyet az Alapítvány jóváhagyása után az adományozó részére is továbbítunk.